Mistä kiusaamisessa kiikastaa?

Teen uskaliaan hypoteesin: kiusaaminen johtuu kiusaajan ja hänen “kaverinsa” vuorovaikutuksen laadun heikkoudesta. 
– – – 

Usein kiusaaja kiusaa, koska hänellä on yleisöä. Toisin kuin usein esitetään, nämä “kaverit” eivät kuitenkaan (välttämättä) nauti tilanteesta. Miksi he sitten seuraavat tapahtumia? 

– – –

Voisiko kyse olla tietynlaisesta “panttivankitilanteesta”? Kiusaaja näyttää teoillaan “kavereilleen”, että näin sinulle käy, jos jätät minut. Kiusaaja siis pitää “kavereitaan” varpaillaan kiusatun joutuessa (primitiivisen?) vuorovaikutuksen välikappaleeksi. 

– – – 

Miten kiusaamista sitten saataisiin vähennettyä? Kyse on ns. viheliäisestä ongelmasta (“wicked problem”), johon ei varmaan helppoa ratkaisua löydykään. 

– – – 

Ehkä voimme aloittaa ns. kömpelöstä ratkaisusta (ks. “Clumsy Solutions for a Complex World” / Marco Verweij, ja “Wicked Problems & Clumsy Solutions” / Keith Grint). 

– – – 

Kiusaajan ja hänen “kaverinsa” vuorovaikutus on saatava keskiöön. Samalla on varmistettava, ettei kenenkään, kiusaajankaan, tarvitse menettää kasvojaan. Tärkeintä on, että vuorovaikutuksen laatu paranee ja asianosaisten inhimilliset tarpeet otetaan paremmin huomioon. 

– – – 

Kiusaamisessa on paljon tunteita pelissä. Siihen liittyy mm. häpeää, pelkoa, vihaa ja ahdistusta. Myös kiusaamisesta keskustelu voi olla tunteita herättävää: haetaan kostoa, osoitetaan syyllisiä, kovennetaan rangaistuksia jne. 

– – – 

Jos hyväksymme sen, että oikeasti kiusaaminen on viheliäinen ongelma, olemme ehkä valmiita kokeilemaan kömpelöä(kin?) ratkaisua, jossa kaikkia osapuolia voidaan (ainakin yrittää) ymmärtää. 

– – – 

Vaikka emme tiedä, miten seuraavat askeleet otetaan ja kuinka lopulta käy, voimme ainakin luottaa siihen, että jatkossa olemme (yhdessä!) fiksumpia kuin matkamme alussa. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s